Rendkívüli állapot Szerbiában

Pannon RTV nyomán

Rendkívüli állapotot hirdetett a koronavírus miatt tegnap este Aleksandar Vučić. Mától zárva tartanak az óvodák, iskolák, egyetemek.

Az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg. Szerbiában eddig 55 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, és 301 embernél végezték el a vírus kimutatását célzó tesztet.

„Tájékoztatom önöket, hogy döntést hoztunk a rendkívüli állapot kihirdetésére egész Szerbia területére vonatkozóan” – ezekkel a szavakkal jelentette be Aleksandar Vučić, hogy Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében. Az államfő hangsúlyozta, Szerbia háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni. Mint mondta: a harc az idősekért, ugyanakkor a jövőért is folyik. Vučić arra kérte a 65 évnél idősebb polgárokat, hogy ne hagyják el otthonaikat és ne tartózkodjanak az utcán. „Az élet bezárul, hogy megmenthessük az életet, hogy megmenthessük a szüleinket, hogy megmenthessük az időseket.”

Vučić hangsúlyozta továbbá, hogy az elkövetkező időszakban a katonaság is segítséget nyújt a koronavírus elleni küzdelemben. „Láthatják a katonaságot a legfontosabb intézmények mellett. Láthatják a Szerbiai Katonaság tagjait a kórházaknál. Ők az Önök katonái, a mi katonáink. A rendőrség is kemény munkát végez majd.”

Vučić elmondta, hogy Szerbia rendelkezik elegendő tartalékkal ahhoz, hogy ezt a nehéz időszakot átvészelje. Az április 26-ra tervezett háromszintű szerbiai választások esetleges halasztásáról az államfő kedden tárgyal a pártok vezetőivel.