Преузето из Блиц-а

У склопу борбе против епидемије корона вируса, председник Србије Александар Вучић прогласио је ванредно стање у Србији.

– Поштовани грађани, Србија је од данас у рату против невидљивог и опасног противника, коју наша земља мора да победи. То је борба за наше родитеље, наше старије, али и будућност Србије. Наши родитељи су изградили све што у овој земљи имамо, они су нападнути и морамо да учинимо све да им помогнемо – рекао је Вучић.

Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах.

– На основу Устава Републике Србије, а у складу са одредбама Устава, члана 5. Устава, обавештавам да смо деонели одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Одлуку о ванаредном стању нисмо донели лако, јер се она доноси у изузетним околностима – објаснио је председник Србије.

Како је рекао, од сутра нема школе, нема вртића и факултета, нема тренинга, спорта, теретана.. све је затворено.

– Нема потребе да објашњавам зашто, теретане су најгора места за заразе. Ограничиће се рад ресторана, кафана, уз веома кратко време. Затвара се живот, да бисмо сачували живот – рекао је Вучић.

Када је реч о школском програму, рекао је да ће то “ићи” преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи. Деци је поручио да уче и да раде, иако неће бити школа.

– Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности. Али, коме да објашњавас…. – приметио је Вучић.

Он је поновио да су у опасности најстарији и у том смислу је замолио родитеље да децу не воде код бака и дека, јер је то највећа опасност. Истовремено захвалио је свим лекарима, стручним људима, који су, каже, имали храброст да кажу да се иде у школе претходних дана.