Историја

Историјат школе

Чантавир је смештен на северном делу наше државе, удаљен од Суботице 20 км. У њему живи око 10.000 становника, укључујући и становнике Вишњевца и Бачког Душанова. У нашем селу већ од 1785 године се одвија настава.

Давне 1800. године се кренуло са васпитно-образовним радом у духу РАТИО ЕДУЦАТИОНИС са једним учитељем. Касније, 1817. године је отворена нова зграда за школску наставу. Више од сто година је била коришћена као наставни објекат да би у недавној прошлости била уништена.

Још 1960. године се настава одвијала у 14 школских зграда, сеоској школи и истуреним одељењима, а 1962. школа је добила два нова павиљона, да би пар година касније, 1971. била богатија за фискултурну салу. Последње проширивање школе се догодило 1976. када је изграђено забавиште као и зграда за наставу у нижим разредима са шест учионица. Данас, Основна школа „Хуњади Јанош” састоји се од централног дела у Чантавиру и два истурена одељења у Вишњевцу и Бачком Душанову. У централном делу школе настава се одвија у седам засебних објекта са укупно 27 учионица. У Вишњевцу се налазе две учионице, а у Бачком Душанову једна у којима се изводи настава.