Iskolánk több robottal is gazdagodott az elmúlt időszakban. Három padlórobot a  Magyar Nemzeti Tanács oktatási pályázatán nyert támogatásból lett megvásárolva, további két padlórobot és egy Lego WeDo 2.0 robotkészlet pedig a Digitális Témahéten elnyert Legaktívabb Külhoni Magyar Intézmény díj részeként került az iskolánkba.

A Bee-Bot padlórobot tanórai és tanórán kívüli keretben egyaránt alkalmazható és kiválóan alkalmas a diákok motiválására és komplex kompetenciafejlesztésre (algoritmikus gondolkodás, problémamegoldás, kreativitásfejlesztés) egyaránt. Az eszközt szinte bármely tanórán használhatják a pedagógusok.

Pedagógusaink beszámolói következnek:

 

  1. a  osztály, Vituska Kornélia tanítónő

Magyaróràn szavakból alkottunk mondatokat. Megbeszéltük, hogy a mondatokat nagy kezdőbetűvel írjuk és a mondat végére mondatvégi íràsjelet teszünk. Az összeolvasàs remekül megy a padlórobot segítségével. A matematikaóràn pedig az összeadàst és a kivonàst gyakoroltunk. A gyerekek nagyon élvezték mindkét óràt.

  1. osztályok, Rekić Muci Natália

Angolórán szótanulásra, olvasás gyakorlásra és különböző feladatok megoldására használjuk a bee-botot. Mivel a cél az, hogy angol nyelven dolgozzonak a gyerekek, az is nagy kihívás számukra, hogy a robotot elirányítsák angol nyelven és egymásnak is angol nyelven nyújtsonak segítséget, adjonak utasítást a közös munka során.

1.b osztály, Agyánszki Lídia tanítónő

Matematikaórán az összeadást  és a kivonást gyakoroltuk a 10-es számkörben. Csoportokban dolgoztunk, minden csoport 10 feladatot oldott meg a kisrobot segítségével. Nagyon élvezték a gyerekek, rendkívül motiváltak voltak.

Tóth Gabriella, matematika tanárnő

A tananyagtól és korosztálytól függetlenül a tanulók nagyon élvezték a munkát, és szinte észre sem vették, hogy komolyan feladatokat oldanak meg. Még azok a gyerekek is villámgyorsan elvégezték a feladatokat, akik különben kevésbé motiváltak. A robot programozása is többé-kevésbé jól működött, jót derültek egymás hibáin, de ugyanakkor biztatták is egymást és nagyon örültek, amikor a robot megérkezett a megfelelő helyre. 

1-2. osztályban:  Logikai szöveges feladatok (nyári tábor)

  1. osztályban: Törtek összeadása és kivonása (gyakorlás)

                              Halmazos – szöveges feladatok (gyakorlás)

  1. osztályban: Műveletek a racionális számokkal (gyakorlás)

                              Egyenletek oldása (gyakorlás)

  1. osztályban: Műveletek racionális számokkal (gyakorlás)

                              Algoritmikus gondolkodás (műhelymunka)

Problémamegoldás Lego WeDo 2.0 robottal

A LEGO WeDo 2.0 készlet alkalmazása lehetővé teszi, hogy a tanulók  játékos formában ismerkedjenek meg komplex feladatok megtervezésével és végrehajtásával.

Az 1.a osztályosok angolórán dolgoztak vele a következő problémán:

Alíz apukája postás, mindenki ismer őt, hiszen sok házhoz ő kézbesíti a leveleket és a csomagokat. A gyerekek már nagyon várják, hogy megérkezzen hozzájuk, mert most viszi a leveleiket Mikulásnak. De ó jaj, a postás elcsúszik egy banánhéjon és nem bír dolgozni. Ki viszi el a leveleket Mikulásnak?

A tanulók különböző megoldásokat próbáltak találni a problémára, így ismerkedtek meg a Lego WeDo készlet főhősével, Miával és Maxszel. Megnézték a videót arról, hogyan jutnak el a kutatók a nehezen megközelíthető helyekre. Majd megépítették és beprogramozták Miló robotot és egy helikoptert, így juttatták el Lapföldre még időben a leveleket.