A hetedik alkalommal megszervezett európai programozási hétre (European Code Week) 2019. október 5–20. között kerül sor, amelybe iskolánk is bekapcsolódik több eseménnyel. Az Okos gazdálkodás (Smart Farming) elnevezésű projekt alkalmával a felsősök micro: bit szenzor készlettel olyan kísérleteket folytathatnak,  mint a hőmérséklet mérés, a föld nedvességtartalmának mérése, de növényt is öntözhetnek micro: bit segítségével, valamint fénykaput és közlekedési lámpát is készíthetnek. A micro: bit foglalkozásokra Rekić Muci Natália tanárnőnél jelentkezhetnek az érdeklődők.

A gráfelmélet a matematika gyorsan fejlődő területe. A navigációs rendszerek, az emberi kapcsolatok és még sok minden más jól modellezhető gráfok segítségével. Tóth Gabriella tanárnő a gráfelmélet alapjainak megismertetésére játékos feladatokkal készül (Untangle – kirakós játék, Rajzold le egy vonallal feladatok – gráfelméleti megrajzolási problémák, Találkozzunk az iskolánál – útvonaltervezés, a legrövidebb út keresése Edison robot és bee-bot segítségével,okos gazdálkodás).

Szeretnél bepillantást nyerni a programozók mindennapjaiba, munkájukba és abba, hogyan hat a digitalizáció és az informatika a mindennapi életünkre? Vegyél részt Turzai Tihamér hivatásos programozó előadásán, ahol bátran felteheted kérdéseid és megtudhatod, mi kell ahhoz, hogy valakiből programozó legyen.

Lehet, hogy a jövőben egyre többször látunk a szántóföldeken drónokat dolgozni. A vegyszer így csak oda kerül, ahol szükséges, nincs taposási kár sem. Ráadásul drónnal még éjjel is lehet permetezni. A mezőgazdasági drónok bemutatóval egybekötött előadása a Gebi Kft. és a helyi közösség támogatásával valósul meg és minden érdeklődőt szeretettel várunk. További információkért Szabó Gábor tanár úrhoz lehet fordulni.

Hogyan hasznosíthatjuk a 3D nyomtatókat a mezőgazdaságban? Minden gazda átélte már, hogy nem haladt a betakarítási folyamat, mert a traktor meghibásodott vagy nem volt megfelelő szerszáma épp. Az elérhető árú 3D nyomtatók, a nyílt és online modellező programok megváltoztathatja a mezőgazdasági eszközök piacát. Idővel akár a fotelból irányítva nyomtathatjuk ki speciális csavarjainkat, egyedi szerszámainkat vagy alkatrészeinket. Szedlár Barna Rózsa tanárnő vezetésével iskolánk tanulói ellátogathatnak a zentai Bolyai Tehettséggondozó Gimnáziumba, hogy megnézzék és kipróbálják a 3D nyomtatót.

Az Okos gazdálkodás eseményeinkkel szeretnénk pályázni a Meet and Code Díjra a helyi közösségek (Community) kategóriában, ezért is örülünk, hogy ilyen sikeresen össze tudunk dolgozni a Kabzart Egyesülettel (akik révén pályázunk), a helyi közösséggel, a Gebi Kft.-vel, valamint a zentai Bolyai Tehettséggondozó Gimnáziummal, amely sok tehetséges diákunk számára szolgál továbbtanulási célul. Közönségdíj is van, itt a legtöbb szavazatot összegyűjtött rendezvények nyernek. A nyertesek 2000 Euró pénzdíjban részesülnek, amelyet digitális eszközök vásárlására fordítanánk. Szavazni október 20-ig lehet. Egy szavazat érvényességéhez egy e-mail címet kell megadni, melyet aztán meg kell erősíteni. Minden e-mail címmel csak egyszer lehet szavazni.

Az alábbi linkre kattintva leadhatja szavazatát:

https://meet-and-code.org/rs/sr/event-show/2333

Hogy a fiatalabb korosztály sem maradjon le a kódolás hetéről, a Kalandozások Ruby-val (Adventures with Ruby) projekt keretében sok-sok érdekes foglalkozáson keresztül ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival.